Anemia, kiedy mało mamy krwinek czerwonych
Anemia – (zwana również niedokrwistością), to chorobliwy stan organizmu ludzkiego, spowodowany niską ilością krwinek czerwonych- odpowiedzialnych za prawidłowe dostarczanie do narządów odpowiedniej ilości składników odżywczych. Anemii, nie powinno brać się za odrębną chorobę, lecz definiować jako rodzaj schorzenia.
Wśród typów anemii możemy wyróżnić: anemię niedoborową (związaną z niedoborem pierwiastków), anemię pokrwotoczną (związaną z występowaniem krwotoku), anemię aplastyczną oraz anemię hemolityczną.
Czynnikami warunkującymi powstawanie anemii, w głównej mierze są: geny, zakażenia oraz wszelkie niedoczynności organów.
Anemia objawia się podobnie, jak inne przypadki natury zdrowotnej, dlatego często mylona jest ze zwykłym przemęczeniem. Wśród symptomów choroby, najczęściej możemy wyróżnić : apatię, problemy z oddychaniem, kołatanie serca, a także szum w uszach.
W leczeniu anemii często stosuje się zmianę sposobu odżywiania, poprzez wprowadzanie regularnych posiłków, bogatych w warzywa, owoce oraz mięso. Dobrym rozwiązaniem, które sugerują lekarze jest przyjmowanie przez chorego preparatów witaminowych oraz regularne badania krwi.