Strona główna » Choroby » Anemia, kiedy mało mamy krwinek czerwonych

anemia[1]Anemia – (zwana również niedokrwistością),  to chorobliwy stan organizmu ludzkiego, spowodowany niską ilością krwinek czerwonych- odpowiedzialnych za prawidłowe dostarczanie do narządów odpowiedniej ilości składników odżywczych.  Anemii, nie powinno brać się za odrębną chorobę, lecz definiować jako rodzaj schorzenia.

Wśród typów anemii możemy wyróżnić: anemię niedoborową (związaną z niedoborem pierwiastków), anemię pokrwotoczną (związaną z występowaniem krwotoku), anemię aplastyczną oraz anemię hemolityczną.

Czynnikami warunkującymi powstawanie anemii, w głównej mierze są:  geny, zakażenia  oraz wszelkie niedoczynności organów.

Anemia objawia się podobnie,  jak inne przypadki natury zdrowotnej, dlatego często mylona jest  ze zwykłym przemęczeniem. Wśród symptomów choroby, najczęściej możemy wyróżnić : apatię, problemy z oddychaniem, kołatanie serca, a także szum w uszach.

W leczeniu anemii często stosuje się zmianę sposobu odżywiania, poprzez wprowadzanie regularnych posiłków, bogatych w warzywa, owoce oraz mięso. Dobrym rozwiązaniem, które sugerują lekarze   jest przyjmowanie przez chorego preparatów witaminowych oraz regularne badania krwi.

Wpisy z tej samej kategorii