Choroby

Botulizm, gdy zaatakują nas jadem

botulizm[1]Botulizm  należy do jednego z rodzajów zatrucia pokarmowego.Powstaje w skutek działania toksyny – jadu kiełbasianego. Jest to beztlenowa bakteria, która rozwija się w rybach, zakonserwowanym mięsie, owocach i jarzynach. Po spożyciu jedzenia, skażonego jadem kiełbasianym, następuje zatrucie widoczne już po 12 godzinach.

Po zatruciu jadem kiełbasianym, następuje zaburzenie  pracy jelit, co prowadzi do kłopotów z wypróżnianiem i wzdęć brzucha. Gdy dostrzeżemy niepokojące objawy,  należy niezwłocznie zgłosić się do lekarza, gdyż nie leczony botulizm prowadzi do śmierci.

 

Wśród  objawów botulizmu, możemy wyróżnić wiele niepokojących symptomów, takich jak:

-niedowład mięśni,

-problemy z wysławianiem,

-skurcze jelit,

-zez zbieżny,

-światłowstręt,

-zaburzenia wzroku,

-opadanie powiek,

-ogólny paraliż ciała.

 

Można ustrzec się zarażenia jadem kiełbasianym, uważając na to, co spożywamy. Najlepszym zabezpieczeniem przed  jadem kiełbasianym,  jest przegotowanie produktu, gdyż wysoka temperatura niszczy bakterie.

Dodaj komentarz