Strona główna » Medycyna naturalna » Ocet jabłkowy

ocOcet jabłkowy jest to specyfik o charakterystycznym jabłkowym zapachu oraz bursztynowym kolorze. Dzięki prowadzonym nad, nim badaniom stał się jednym z najlepszych środków do walki z nadwagą. Już w starożytności był znany jako środek leczący oraz odmładzający. Już ojciec medycyny, Hipokrates stosował ocet jabłkowy w przypadku dolegliwości dróg oddechowych oraz problemach trawiennych. W starej Anglii zaś ocet jabłkowy nazywany był eliksirem życia, ponieważ znacząco ujędrniał i poprawiał stan skóry, paznokci i włosów.

W dzisiejszej kuchni ocet jabłkowy stosuje się jako dodatek do wielu potraw mięsnych oraz sosów i sałatek. Dzięki zastosowaniu go w posiłku czujemy uczucie sytości, dzięki czemu nie podjadamy pomiędzy posiłkami. Ocet jabłkowy jest substancją polecaną przez wielu lekarzy z uwagi na jego właściwości stymulujące wydzielanie soków trawiennych przez żołądek powodujących szybszą przemianę posiłków. Ocet jabłkowy dostarcza organizmowi również dużą ilość witamin z grupy A,B,C,E,P oraz jest bogatym źródłem potasu, kwasu mlekowego, octowego i cytrynowego.

Ocet jabłkowy powstaje wskutek fermentacji moszczu jabłkowego wywoływanej w wyniku działalności bakterii octowych. Substancje zawarte w occie jabłkowym znacząco wpływają na rozszczepianie tłuszczów oraz przyspieszają trawienie. Ocet jabłkowy działa również oczyszczająco oraz wzmacnia i pobudza żołądek do intensywniejszej pracy, która ma wpływ na odchudzanie. Ocet wzmacnia również serce oraz układ odpornościowy.

Podczas odchudzania, zaleca się spożywanie od dwóch do trzech łyżeczek octu jabłkowego dodawanych do szklanki wody mineralnej co dziennie. Ocet jabłkowy przyspieszy spalanie kalorii oraz tłuszczu bez szkody do organizmu. Roztwór octowy należy spożywać zawsze przed posiłkami, co uniemożliwi zaleganie w organizmie nowego tłuszczu. Badania nad octem jabłkowym dowiodły, że znacząco wpływa on również na obniżenie stężenie złego cholesterolu oraz spadek poziomu trójglicerydów, zaś podnosi poziom cholesterolu HDL zwanego tym dobrym. Dosyć często stosuje się ocet jabłkowy do płukania jamy ustnej w celu zapobiegania osadzania kamienia nazębnego. Pity roztwór regularnie obniży również gorączkę i wystąpienie infekcji.

Ocet jabłkowy dostępny jest zazwyczaj w każdym większym sklepie. Jeśli nie chcemy jednak przepłacać możemy wykonać go samodzielnie w domowych warunkach. Do wytworzenia octu jabłkowego wystarczy nam kilka jabłek, które należy pokroić i połączyć razem z mieszaniną wody i cukru. Połączone składniki należy przykryć gazą i zostawić na ok 4 tygodnie w ciepłym miejscu. Po całym procesie można przelać otrzymany płyn do butelek i szczelnie zamknąć.

Wpisy z tej samej kategorii

© 2015 Portal medyczny