Porady

Kilka sposobów na profilaktykę nowotworów

Z roku na rok rośnie liczba zachorowań na różnego typu nowotwory. Skażone powietrze, jedzenie przeładowane substancjami chemicznymi, wady genetyczne, to tylko kilka z przyczyn tej groźnej przypadłości. Nowotwory nie pojawiają się z dnia na dzień, czasem można je wykryć bardzo wcześnie i 100% wyleczyć. Da się też zapobiegać, by to schorzenie nas nie dotknęło. Poniżej kilka porad, które mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej.

Po pierwsze zaleca się spożywanie sporej ilości gotowanych na parze brokułów. Amerykańscy naukowcy wykryli, iż zawarte w tym warzywie flawonoidy zapobiegają rakowi. Trzeba je jednak gotować, absolutnie nie powinno się ich podgrzewać w mikrofali, gdyż wtedy tracą praktycznie wszystkie zdrowotne właściwości.

Chorobom tego typu zapobiega również kiszona kapusta. Wykazano, iż podczas fermentacji kapusta wzbogaca się o substancje przeciwrakowe (głównie indole i sulforafan). Przed spożyciem należy jednak opłukać ją i wymyć sporą ilość soli.

Niesamowitym produktem przeciwnowotworowym jest czosnek. Lekarze (w tym onkolodzy) zalecają, by dodawać go praktycznie do wszystkiego, co jemy. Jego zalety są bowiem nie do opisania. Zawiera on związki siarki, które są bardzo skuteczne w walce z komórkami nowotworowymi. Dzięki temu jest szansa usunięcia guza, zanim przeobrazi się on w raka złośliwego.

Warto również jak najczęściej spożywać melona (kantalupę). Kantalupa jest „magazynem” takich substancji roślinnych jak karotenoidy, co przed wszystkim zapobiega nowotworom płuc.

Kolejnym produktem, którego nie powinnyśmy omijać, chcąc uniknąć raka są karczochy. Mają one w sobie sporo sylimaryny (przeciwutleniacza), który jest pożądany przede wszystkim przy przeciwdziałaniu skórnym nowotworom.

Bardzo istotne jest również picie dużych ilości wody. Wypłukuje ona bowiem szkodliwe związki i nawadnia nasz organizm. Angielscy naukowcy udowodnili, iż picie przez mężczyzn co najmniej 6 szklanek wody w ciągu doby minimalizuje prawdopodobieństwo pojawienia się raka pęcherza nawet o połowę. Natomiast kobiety, które piły wodę o 45-50% rzadziej były narażone na nowotwór jelita grubego.

Idealne do walki z niechcianymi dolegliwościami jest kiwi. Jest to owocowa bomba, która posiada ogrom przeciwutleniaczy (.m.in luteinę, witaminy: E, C, miedź).

Następny owoc, który powinno się często konsumować to winogron. Zawiera on resweratrol, który ma duże działanie przeciwnowotworowe. Chodzi oczywiście o winogrona nie w formie wina, gdyż alkohol zaś zwiększa możliwość pojawienia się raka piersi u kobiet.

Niezastąpione w profilaktyce nowotworów ust, gardła oraz żołądka są owoce cytrusowe (głównie cytryna i limonka). Regularne spożywanie tych produktów zmniejsza narażenie na te choroby o połowę.

Należy unikać produktów smażonych bądź opiekanych, gdyż w jedzeniu w ten sposób przyrządzanym rodzi się niebezpieczna rakotwórcza substancja – akrylamid. Przede wszystkim związek ten jest obecny w produktach typu fast-food (frytki, hamburgery, chipsy ziemniaczane…).

Na koniec można również wspomnieć, iż wszelkim nowotworom przeciwdziała wszelka aktywność fizyczna. Czasami nawet codzienny półgodzinny spacer może zdziałać cuda dla naszego organizmu. Tak samo bardzo korzystne dla naszego ciała jest zrzucenie zbędnych kilogramów. Nadwaga bowiem niejednokrotnie przyczynia się do pojawiania się raka.illnes