Unormowanie stężenia cukru we krwi
Jeśli lekarz stwierdził u ciebie wysoki bądź podwyższony cukier, to nie jest to jednoznaczne z tym, że masz cukrzycę! Jednak w takim przypadku niezbędna jest odpowiednia dieta i właściwe nawyki żywieniowe. Wiadomym jest fakt, iż to, co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie, tak też jest w przypadku zbyt wysokiego cukru. Co więc robić, by stabilizować stężenie cukru we krwi?
Pierwszym prostym krokiem, by ominąć cukrzycę jest spacerowanie, nawet po własnym domu! Naukowcy z USA zaobserwowali, iż przejście mieszkania z 8-10 razy (to ok. 10 km tygodniowo), w tą i z powrotem zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę nawet o 1/3. Dłuższe spacery po świeżym powietrzu są jeszcze bardziej zalecane. Do tego warto też uprawiać specjalne ćwiczeni o charakterze wytrzymałościowym. Kształtują one nasze mięśnie, a większa tkanka mięśniowa równa się lepsze spalanie glukozy przez nasz organizm.
Przy profilaktyce prawidłowo utrzymanego cukru we krwi niebłahy jest regularny tryb dnia. Najlepiej jest spać co najmniej 8 godzin. W przypadku gdy idziemy spać o 22 nie wskazane jest wstawanie przed 6 rano. Liczne eksperymenty wykazały, iż niedosypianie, organizm wykończony brakiem snu bardzo niekorzystnie wpływa na poziom glukozy we krwi. Wysypianie się jest też preferowane przy licznych innych schorzeniach.
Jedną z przydatnych rad jest także codzienne spożywanie pieczywa, które zawiera co najmniej 3 gramy błonnika oraz 3 gramy białka w jednej porcji. Składniki te bowiem zwalniają wchłanianie glukozy, a tym samym niwelują zagrożenie pojawienia się tzw. szczytu insulinowego. Błonnik zawarty jest także w owocach, warzywach, otrębach czy też w makaronach.
Wskazane jest również picie chudego mleka oraz spożywanie jogurtów – najlepiej codziennie (im częściej, tym lepiej). Konsumowanie wszelkich produktów mlecznym może zminimalizować wzrost cukru w krwi. Z badań wynika, iż tłuszcz, białka i laktoza z jogurtów, serków, mleka stabilizuje cukier, ponadto substancje te spowalniają rozkład pokarmów do poziomu cukrów prostych.
Przy wysokim cukrze pożądany jest tez cynamon. Spożywając go możemy spowodować, iż poziom glukozy spadnie nawet o 18-22%!
Warto również kilka razy w tygodniu wypić lampkę wina, na przykład do obiadu – jest to wskazane głównie dla kobiet. Specjaliści podczas przeprowadzanych badań zauważyli, iż badane kobiety, które piły ten trunek dużo rzadziej miały cukrzycę i problemy ze stężeniem cukru we krwi niż te, które nie piły wina. Australijscy badacze wykryli, iż trochę wina po posiłku powoduje znaczny spadek insuliny we krwi, dlatego też trzeba je pić jednocześnie jedząc.
Owocem, którego konsumpcję się preferuje jest grejpfrut. Jedzenie go przed czy po posiłku znacznie redukuje poziom glukozy we krwiobiegu. Ponadto jest to niezastąpiony owoc, dla tych którzy walczą z otyłością – pozwala on pozbyć się zbędnych kilogramów.
Inne potrzebne produkty, które należałoby konsumować przy omawianym problemie to: jabłka, kiwi, fasola, soja, szpinak, orzeszki, kozieradka, pieczone chipsy (z piekarnika – bez tłuszczu), nasiona babki płesznik. Natomiast kategorycznie winno się unikać spożywania: słodyczy, napoi gazowanych oraz z dużą zawartością cukru, tłustego mięsa, masła, tłustej śmietany, serów żółtych i pleśniowych, bananów, winogron, suszonych i kandyzowanych owoców, bobu, kukurydzy, zbyt dużej ilości ziemniaków, grochu.