Botulizm, gdy zaatakują nas jadem
Botulizm należy do jednego z rodzajów zatrucia pokarmowego.Powstaje w skutek działania toksyny – jadu kiełbasianego. Jest to beztlenowa bakteria, która rozwija się w rybach, zakonserwowanym mięsie, owocach i jarzynach. Po spożyciu jedzenia, skażonego jadem kiełbasianym, następuje zatrucie widoczne już po 12 godzinach.
Po zatruciu jadem kiełbasianym, następuje zaburzenie pracy jelit, co prowadzi do kłopotów z wypróżnianiem i wzdęć brzucha. Gdy dostrzeżemy niepokojące objawy, należy niezwłocznie zgłosić się do lekarza, gdyż nie leczony botulizm prowadzi do śmierci.
Wśród objawów botulizmu, możemy wyróżnić wiele niepokojących symptomów, takich jak:
-niedowład mięśni,
-problemy z wysławianiem,
-skurcze jelit,
-zez zbieżny,
-światłowstręt,
-zaburzenia wzroku,
-opadanie powiek,
-ogólny paraliż ciała.
Można ustrzec się zarażenia jadem kiełbasianym, uważając na to, co spożywamy. Najlepszym zabezpieczeniem przed jadem kiełbasianym, jest przegotowanie produktu, gdyż wysoka temperatura niszczy bakterie.