Stabilna choroba wieńcowa – polypill czy polymeal?
Stabilna choroba wieńcowa to stosunkowo powszechne schorzenie – szacuje się, że dotyczyć ono może nawet 1,5 miliona Polaków (dodatkowo, nieznacznie częściej rozwija się u mężczyzn). Dlatego też, medycyna nieustannie poszukuje odpowiedzi na pytanie: Jak skutecznie i przy minimalnym ryzyku działań niepożądanych oraz powikłań prowadzić terapię pacjentów obarczonych stabilną chorobą wieńcową? W prezentowanym artykule pragniemy więc przybliżyć Czytelnikom, czym tak właściwie jest stabilna choroba wieńcowa i jakimi nowoczesnymi strategiami walki z tym schorzeniem dysponujemy.
Stabilna choroba wieńcowa jest stanem, w którym w układzie naczyń zaopatrujących serce w krew dochodzi do patologicznych zmian – zwężenia ich światła wskutek, najczęściej, odkładania się w tętnicach blaszek miażdżycowych. Postępujące zmniejszanie światła naczyń powoduje upośledzenie przepływu krwi przez mięsień sercowy, jego niedokrwienie i rozwój objawów – najczęściej bólu zamostkowego, który pojawia się podczas wysiłku fizycznego/stresu i ustępuje po odpoczynku lub po przyjęciu leku – azotanu. Charakter i nasilenie bólu różnią się oczywiście u poszczególnych pacjentów. Opracowano więc odpowiednie skale (m.in. skalę CCS), które w oparciu o cechy charakteryzujące ból klasyfikują chorego do grupy o odpowiedniej ciężkości przebiegu schorzenia i mają udział w wyborze strategii terapeutycznej.
Stabilną chorobę wieńcową leczyć można przy pomocy farmakoterapii, a więc po prostu łykając tabletki i jest to jedna z najbardziej rozpowszechnionych form terapii. Niestety, choć skuteczna, pozostaje ona obarczona niekorzystnymi działaniami niepożądanymi. Jeśli chory kwalifikuje się do leczenia zabiegowego, można podjąć się terapii inwazyjnej – nieustannie rozwijającej się i przynoszącej zadowalające efekty, ale wciąż nieco problematycznej. Warto jednak pamiętać o jeszcze jednej formie terapii określanej jako polymeal. Polymeal to nic innego jak właściwa dieta, która skrupulatnie przestrzegana jest w stanie pomóc choremu efektywniej, aniżeli standardowa farmakoterapia oparta o przyjmowanie dwóch lub trzech leków, określana jako polypill.
Jakie produkty spożywcze znajdują się w diecie polymeal w przebiegu choroby wieńcowej? Na pierwszym miejscu wyróżniają się bogate w kwasy omega-3 ryby, które należy spożywać cztery razy w tygodniu. Ponadto, zaleca się sięganie po 400 gram warzyw, 100 gram gorzkiej czekolady, 68 gram migdałów, 2,8 grama czosnku, a także… kieliszek czerwonego wina dziennie. Badania potwierdzają – dieta polymeal w stabilnej chorobie wieńcowej charakteryzuje się szeregiem zalet. Przede wszystkim, w połączeniu z rozsądnym i regularnym wysiłkiem fizycznym, nawet w 70 % ogranicza ryzyko wystąpienia zawału mięśnia sercowego i udaru mózgu (w tej kwestii pole do popisu ma szczególnie czerwone wino), a co więcej właściwie zupełnie pozbawiona jest działań niepożądanych i sprzyja walce z nadwagą/otyłością – poważnym czynnikiem zaostrzającym przebieg omawianego schorzenia.
Warto więc spojrzeć na problem leczenia stabilnej choroby wieńcowej nieco bardziej alternatywnie. Choć rozwojowi medycyny zawdzięczamy wiele, wciąż powinniśmy sięgać po rozwiązania terapeutyczne, które podsuwa nam sama natura. Oczywiście, stosując dietę polymeal nie warto rezygnować z farmakoterapii, zwłaszcza na własną rękę. Przed jakimikolwiek zmianami należy skonsultować się z lekarzem prowadzącym i ściśle przestrzegać zaproponowanych przez niego zaleceń.